Arī stāstnieki aicināti pieteikties projektā „Satiec savu meistaru! 2015”

2015-02-03 15:38

Informējam, ka Latvijas Nacionālais kultūras centrs (LNKC) aicina tautas lietišķās mākslas meistarus, stāstniekus, teicējus, muzikantus un ikvienu, kam rūp tradicionālās kultūras vērtību saglabāšana un tālāknodošana, pieteikt savu dalību projektā „Satiec savu meistaru! 2015”. Šogad pasākums visā Latvijā norisināsies no 27. līdz 29. martam. Pieteikšanās projektā noris līdz 2015. gada 9. februārim.

Stāstu stāstīšana ir spēcīga nemateriālās kultūras mantojuma izpausme un nozīmīgs zināšanu un prasmju nodošanas veids nākamajām paaudzēm. Stāstu stāstīšanas tradīcijai ir sena vēsture, jo tādā veidā tiek nodota informācija par tuvāko apkārtni, vēsturi, amatiem, prasmēm un vietējo kultūras mantojumu.

Tradīcijas nozīmīgā loma ir izcelta arī UNESCO Nemateriālā kultūras mantojuma saglabāšanas kontekstā, jo, piemēram, 2011. gadā UNESCO Nemateriālā kultūras mantojuma, kam jānodrošina neatliekama saglabāšana, sarakstā, tika iekļauta Ķīnas stāstīšanas tradīcija (Hezhen Yimakan storytelling), kur šīs tradīcijas nesēji, stāstot stāstus, improvizē, pārmaiņus runā un dzied, izmanto dažādas melodijas un zīmes, kam ir būtiska loma arī valodas saglabāšanā, reliģijas, folkloras un paražu uzturēšanā.

Aicinām stiprināt stāstniecības tradīciju Latvijā, kā nozīmīgu nemateriālā kultūras mantojuma daļu, un izvērtēt iespējas piedalīties kā šīs tradīcijas nesējam akcijā „Satiec savu meistaru! 2015”!

Vairāk informācijas šeit: https://www.lnkc.gov.lv/jaunumi/piesakies-ssm-2015/