Šodien atklāts pirmais Zemgales stāstnieku festivāls „Gāž podus Rundālē”

2012-09-29 04:54

Šodien, 28.septembrī, Pilsrundāles Baltajā mājā tika atklāts pirmais Zemgales stāstnieku festivāls „Gāž podus Rundālē”. Jāsaka, ka pirmā diena aizritējusi patiesi ātri, aizraujoši un krāšņi. Festivāls tika atklāts ar trim oficiālajām uzrunām. Iesākumā Pilsrundāles bibliotēkas vadītāja Aelita Ramane visus sabraukušos viesus sveica ar stāstu par to kā tad radusies stāstīšanas tradīcija. Rundāles novada domes Kultūras nodaļas vadītāja Sandra Kerēvica. turpināja viesu sveikšanu atzīstot, ka, lai gan Rundāles novads nav no lielākajiem, tomēr glabā sevī milzum daudz lietu ar ko lepoties, kas izceļ Rundāli gan Latvijas gan Starptautiskā mērogā. Savukārt UNESCO Latvijas Nacionālās komisijas projektu koordinatore Madara Kāne pateicās visām stāstu bibliotēkām par ieguldītajām idejām un labajām domām, lai kopīgi izveidotu šo festivālu un vienlaicīgi arī paziņoja par oficiālo projekta ”Grand-treasures” ceturtās partneru sanāksmes atklāšanu.

Kā viens no šīs dienas vērtīgākajiem notikumiem minams UNESCO LNK iniciatīvas „Stāstu bibliotēkas” pašprezentācijas, kas tika balstītas uz iepriekš mājās sagatavotiem plakātiem par savu bibliotēku. Beidzot mums patiešām bija iespēja klātienē dzirdēt gandrīz visas bibliotēkas- saprast kā un ar ko katra bibliotēka darbojas, kādi ir organizētie stāstu pasākumi, redzēt veiksmīgos piemērus, no kuriem mācīties un gūt jaunas iedvesmas jauniem varoņdarbiem. Pašprezentācijas bija tikpat krāsainas kā sagatavotie plakāti un bieži vien tās mijās ar pārsteigtiem skatieniem, sirsnīgiem smiekliem, un līdzjūtīgām sejām. Citējot kādu no dalībniecēm „Pirmo reizi es to redzēju tik taustāmā veidā- un tas bija tik reāli un noderīgi”.

Uz festivālu kopumā bija ieradušās 15 bibliotēku pārstāves, kas rītdien, līdzās profesionāliem stāstniekiem, dalīsies arī ar saviem īpašajiem stāstiem. Iniciatīvas „Stāstu bibliotēkas” ekspertes Māras Mellēnas pārraudzībā tika sadalīti stāstītāji Miķeļdienas programmai un vestas rotaļas, kurās visi pieaugušie iesaistījās ar neviltotu, bērniem raksturīgu interesi.

Kā īpašs notikums vietējai sabiedrībai šodien bija Galīsijas stāstnieka Braiša (Viņš arī projekta „Grand-treasures”partneris) viesošanās. Sanākuši bija ne tikai vietējie bērni, bet arī viesi, kas par šo pasākumu bija uzzinājuši pavisam nejauši- no Rundālē izvietotajiem plakātiem. Katrs bērns sev līdzi bija paņēmis vienu vai vairākas plastmasas pudeles, kas, nodotas Braiša rokās, visu acu priekšā pāris stundu laikā pārvērtās apbrīnojami skaistā vienradzī. Nu bērniem tas ik dienas būs jāapciemo Pilsrundāles bibliotēkā un par to jārūpējas. Kamēr tapa īpašais pudeļdzīvnieks, bērnus iepriecināja Dubultu bērnu bibliotēkas vadītāja Inguna Radziņa, kas uz Pilsrundāli bija atbraukusi ar jaukiem leļļu draugiem- lauviņu un vardīti. Nebija jau tā, ka visa vakara garumā tiktu iesaistīti tikai bērni. Arī stāstu bibliotēkas ar draugiem lustīgi iesaistījās rotaļās, spēlēs un dziesmās. Vēl interesantāk- bērnu pavadībā mācījās vienu no visjaunākajām un bērnu mīļākajām dejām. Nu ļoti modernu gabalu.

Šī diena noslēdzas ar lāpu gājienu uz Balto māju, kur nonācām tieši īstajā brīdī. Bija pienācis laiks mūrēt ciet krāsni, lai podiem netiktu klāt skābeklis un tie izceptos melni. Skats ir apbrīnojams, un es pat atļautos teikt, ka nedaudz eksotisks, jo ko tādu liela daļa no mums redzēja pirmo reizi- viens tur prožektoru divi liek ķieģeļus un smērē ciet, pa gaisu mutuļo dūmi, trešais jauc javu, ceturtais vēl meklē pa kuru malu spraucas laukā dūmi-, bet mēs visi vaļējām mutēm stāvam un skatāmies- kā meistari, kas atgādināja glābējkomandu, ātri un koordinēti visu paveica.

Tāda pagāja pirmā diena, ar nepacietību lūkojos uz rītdienu.