Baltijas ceļa stāsti Pļaviņu novada bērnu bibliotēkā

2014-06-03 16:38

10. jūnijā plkst. 10.00 Pļaviņu novada bērnu bibliotēkā notiks Rīta stunda par tēmu – kas ir Baltijas ceļš? Tajā viesosies pļaviņieši, kuri piedalījušies Baltijas ceļā. Viņi stāstīs par savām atmiņām mazajiem bibliotēkas apmeklētājiem.

Pļaviņu novada bērnu bibliotēka ir UNESCO Latvijas Nacionālās komisijas tīkla „Stāstu bibliotēkas” dalībniece, kas ir iesaistījusies Baltijas ceļa 25. gadadienai veltītā projekta „Baltijas ceļa stāsti” īstenošanā.

Projekta mērķis ir veicināt sabiedrības izpratni par Baltijas ceļa notikumiem caur dzīvo vēsturi – Baltijas valstu iedzīvotāju stāstiem, kas apkopoti sadarbībā ar atmiņas institūcijām, izglītības iestādēm, bibliotēkām un citām iesaistītajām pusēm un interesentiem, nodrošinot to pieejamību interneta vietnē www.thebalticway.eu un aktualizējot tos virtuālajā vidē.

 

Līdz pat 30. oktobrim ikviens aicināts pastāstīt savu Baltijas ceļa stāstu, sūtot to uz UNESCO LNK. Lai stāstus pēc tam būtu vieglāk apkopot, to autori tiek aicināti izmantot īpašu stāstu veidni, kas pieejama www.thebalticway.eu. Apkopotās atmiņas stāstos tiks atspoguļotas interneta platformā, kā arī iekļautas Latvijas Nacionālā vēstures muzeja krājumos, bet 25 no tiem – izdoti īpašā publikācijā.

Šogad aprit 25 gadi kopš pasaulē plaši izskanēja informācija par 1989. gada 23. augustā organizēto Baltijas ceļu – unikālu un mierīgu masu demonstrāciju, kuras laikā vairāk nekā miljons cilvēku sadevās rokās, lai veidotu 600 km garu cilvēku ķēdi caur trim Baltijas valstīm, vienojot Igauniju, Latviju un Lietuvu centienos pēc brīvības.

Baltijas ceļa dokumentāro mantojumu veido vērtīgs dokumentu arhīvs. Nozīmīgākos dokumentus, kas tika apkopoti Baltijas valstu kopīgā nominācijā, 2009. gada 30. jūlijā iekļāva UNESCO starptautiskajā reģistrā „Pasaules atmiņa”.