Aizvadīta piektā UNESCO LNK tīkla „Stāstu bibliotēkas” vasaras skola

2015-07-28 23:38

No šī gada 20. – 22. jūlijam Preiļos notika piektā ikgadējā UNESCO Latvijas Nacionālās komisijas (LNK) tīkla „Stāstu bibliotēkas” dalībnieku vasaras skola. Tīkla „Stāstu bibliotēkas” dalībniekiem šīs vasaras skolas laikā bija iespēja izzināt vietējo Latgales kultūras mantojumu un iepazīt vietējos stāstniekus, kā arī folkloras kopu uzkrātās zināšanas.

Vasaras skola tika atklāta 20. jūlijā. Atklāšanā piedalījās arī Preiļu novada domes priekšsēdētāja Maruta Plivda un Preiļu Galvenās bibliotēkas vadītāja Sigita Trūpa. 

Šajā vasaras skolā tās dalībniekiem bija unikāla iespēja dzirdēt arī starptautisku pieredzi stāstu stāstīšanā. Pirmo meistarklasi vadīja starptautiski atpazītais īru izcelsmes stāstnieks Kolins Makalisters (Colin McAllister), kurš dalījās gan ar saviem stāstiem, gan pieredzē par to, kādus avotus var izmantot stāstu veidošanā un stāsta publiskā izpildīšanā.

Pirmās dienas noslēgumā vasaras skolas dalībnieki vakarēja kopā ar vietējo jauniešu folkloras kopu „Jumalāni”, kas visus aicināja ne vien iesaistīties rotaļās, bet arī dalījās pieredzē par paveikto novadpētniecībā. Pasākumā vasaras skolas dalībnieki stāstīja arī savus seno lietu stāstus.

Otrā diena sākās ar tradicionālās kultūras biedrības „Aprika” vadītājas un UNESCO LNK tīkla „Stāstu bibliotēkas” ekspertes Māras Mellēnas lekciju par mantojumu, tā izpratni un atbildību tā kopšanā. 

Turpinājumā Vilhelmīne Jakimova (Preiļu galvenās bibliotēkas Bērnu literatūras nodaļas vadītāja), Antra Galiņa, (Pļaviņu bērnu bibliotēkas bibliotekāre), Gunta Daļecka (Burtnieku pagasta bibliotēkas vadītāja), Lita Vēkause (Bunkas pagasta Krotes bibliotēkas vadītāja), Gunta Grundmane (Kuldīgas Galvenās bibliotēkas bibliotekāre), Ingrīda Rasa (RCB Bišumuižas filiālbibliotēkas vadītāja) un Līga Višņevska (Jēkabpils pilsētas bibliotēkas Lietotāju apkalpošanas nodaļas vadītāja) dalījās pieredzē par savu darbu bibliotēkā, iesaistot vietējos iedzīvotājus mantojuma apzināšanā caur stāstiem.

  

 

21. jūlijā dalībnieki noklausījās arī Latgales vēstniecības GORS Mārketinga nodaļas vadītājas Edītes Husares lekciju „Attēls un informācija: bibliotēkas tēls un iekšējās kvalitātes zīme”.

Latviešu folkloras krātuves pētnieks un UNESCO tīkla „Stāstu bibliotēkas” eksperts Guntis Pakalns vadīja stāstnieku treniņu „Ko es varu izdarīt ar Tavu stāstu?".

Lai izzinātu Preiļu vietējo mantojumu, vasaras skolas dalībnieki devās ielūkoties P. Čerņavska keramikas mājā, kā arī pārbaudīt savas zināšanas par senajiem māla traukiem un izveidot pašiem savu māla suvenīru.

Vasaras skolas dalībnieki pabija arī Grāfu Borhu dzimtas muižas parka kapelā, kur noklausījās stāstījumu un leģendas, kas apvij šo vietu.

21. jūlija vakarā ikviens interesents bija aicināts apmeklēt lielo stāstu vakaru „KŪ TU JAUNAM PADAREISI”, kurā uzstājās UNESCO LNK tīkla „Stāstu bibliotēkas” un individuāli stāstnieki, kā arī folkloras kopa „Rūtoj”. 

Pasākuma noslēgumā vasaras skolas dalībniekus sagaidīja pārsteigums no Preiļu novada domes – svētku torte, kas veltīta UNESCO LNK tīkla „Stāstu bibliotēkas” vasaras skolas piektajai gadadienai.

22. jūlija rītā notika vasaras skolas izvērtēšana, kurā tās dalībnieki nosauca 7 spilgtākās lietas, idejas vai atziņas, kuras aizvest no aizvadītās tikšanās.

Pēc izvērtējuma vasaras skolas dalībnieki paviesojās arī Preiļu 1. Pamatskolas muzeja, kurā notika radošā darbnīca par amatniecību „Amatam zelta pamats – sprogaina vilna jāizstiepj taisna”. Darbnīcu vadīja Silvija Ivanovska, Preiļu Vēstures un lietišķās mākslas muzeja darbiniece.

Paldies Preiļiem par viesmīlīgo uzņemšanu! Īpašs paldies UNESCO LNK tīkla „Stāstu bibliotēkas” dalībniecei, Preiļu galvenās bibliotēkas Bērnu literatūras nodaļas vadītājai Vilhelmīnei Jakimovai!

 

Foto: Ilona Skorodihina, Evija Maļkeviča