Valodas dienas pēcpusdiena “Stāsti sēliski”

2018-03-02 14:02

21.februārī plkst.14.00 Jēkabpils pilsētas bibliotēkā notika Dzimtās valodas dienai veltīts pasākums “Stāsti sēliski”. Sēliskajā izloksnē runāja un ar to iepazīstināja Ilze Līduma – Jāņa Jaunsudrabiņa muzeja “Riekstiņi” vadītāja, cilvēks, kuram visu mūžu ļoti svarīga ir bijusi valoda, vārds un sēliskā izloksne. Vietējie Ilzi dēvē par Neretas apvidvārdu enciklopēdiju, kura prot runāt īsti “neretiski”.

Bija iespēja iepazīties ar sēliskajiem vārdiem, pamēģināt izlasīt tekstu sēliski, noklausīties kā sēliski runāja Jānis Jaunsudrabiņš. Tika pārrunāti arī vārdi, kas sastopami Jāņa Jaunsudrabiņa daiļradē.

Kā atzīst Ilze Līduma, agrāk sēļiem bijusi pašiem sava valoda, bet tagad tā ir saplūdusi ar latviešu literāro valodu, jo sēļu nav daudz. Ikdienā diez vai kāds lieto tādus vārdus, kā: pažaga, seķināt, griežtaga, kruīties.

Ja jums kādreiz nāksies satikt Klaucānu Šīplu, tad uz atvadām viņš noteikti teiks: “Koleik kas, nūvēļu Tev veseleibu koa rotu topu in lai Tavīm bārnubārnīm bogoats vacaistāvs! Lobasdīnas nu visīm augškoarzemnīkīm”!

Atnākušie varēja dzirdēt sēlisko izloksni, salīdzināt to, dzirdēt, kā sēliski runāja Jānis Jaunsudrabiņš, mēģināt atpazīt sēliskos vārdus, paši lasīt tekstu sēliskajā izloksnē, kā arī aizdomāties par to kāda ir mūsu valoda un, ko mēs katrs varam darīt tās saglabāšanā.

Līga Višņevska

Jēkabpils pilsētas bibliotēka