Stāstniekus aicina uz 11. Kurzemes stāstnieku festivālu „Ziv’ zup”

2017-04-10 11:55

11. Kurzemes stāstnieku festivāls „Ziv zup” stāstniekus aicina pulcēties no 27. līdz 29. aprīlim Ventspilī, Kuldīgā, Basos un Ēdolē. Šogad īpašā tēma ir „Piļu un muižu leģendas”, kuras varēs stāstīt un klausīties dažādos pasākumos. Jebkuras citas stāstu tēmas arī tiek gaidītas un varēs atrast savu vietu festivāla laikā.

Festivāls sāksies ar ventiņu stāstiem Ventspilī – vienā no UNESCO LNK tīkla „Stāstu bibliotēkas” bibliotēkām, Gāliņciema bibliotēkā (Ventspils, Kuldīgas iela 110). Savukārt otrajā festivāla dienā stāstnieki ar stāstiem iekustinās Kuldīgu, Basus un Ēdoli. No rīta Kuldīgas Galvenajā bibliotēkā būs Pasaku istaba bērniem. Noslēpumainā Ēdoles pils pa dienu kļūs par stāstniecības citadeli, vakarā par vakarēšanas telpu, bet naktī – nakšņošanas vietu. Vakarēšanas tēma Ēdoles pilī būs „Mežģīņu stāsti”, kur īpaši iederēsies stāsti par pašu vai vecmāmiņu rokdarbiem un darinājumiem. Stāstnieki un klausītāji aicināti cienastā ņemt līdzi tematiskus ēdienus, varbūt pat sagatavot kādu no piļu vai muižu ēdieniem pēc pašu ieskatiem (piemēram, falšais zaķis, gogelmogels, komorgevīders, rolmopši, u. c.).

29. aprīlī, festivāla noslēguma dienā, aktivitātes norisināsies Kuldīgā, Kurzemes kultūras mantojuma centra ” Kūrava” pagalmā (Baznīcas iela 34, Kuldīga) – „iekš Kūravs sēt vāris zup un dūšig runas, lai redz, ka mēs nav ar ābeļnagiem taisit!” Stāstniekus bagātinās Kuldīgas folkloras kopa „Kūrava”, Kazdangas folkloras kopa „Zīle” un Krotes folkloras kopa „Traistēni”. Būs arī kalēji no Latvijas kalēju brālības. Turpat Kuldīgā ar gadatirgu un atrakcijām norisināsies kārtējais Pavasara palu šovs „Lido zivis Kuldīgā”.

 Festivāla plānojums pieejams šeit. 

Festivālu organizē Kurzemes kultūras mantojuma centrs “Kūrava” un Kuldīgas Galvenā bibliotēka (UNESCO LNK tīkla „Stāstu bibliotēka”) sadarbībā ar vietējiem stāstniekiem, folkloras kopām, bibliotēkām, pagasta pārvaldēm, kultūras centriem un citiem labvēļiem. Festivālu atbalsta Kuldīgas novada pašvaldība, Valsts Kultūrkapitāla fonds un citi labdari.

Festivāls šogad notiks jau 11. gadu. Tas aizsākās 2007. gada pavasarī Eiropas Savienības izglītības programmas Grundtvig II projekta „Pieaugušo stāstītprasmes attīstība – eiropeisks skatījums" ietvaros. Tolaik izveidotā Kurzemes stāstnieku kopiena ir festivāla kodols arī pašlaik. Pateicoties “Ziv zup”, ir izveidojies stāstnieku festivālu un aktivitāšu tīkls, kas nu jau aptver visus Latvijas novadus.

Pieteikšanās līdz šī gada 15. aprīlim, atzīmējot savu dalību šeit https://doodle.com/poll/ftvpsdst45z6y5qz un informējot Inu Celitāni (26428513, [email protected]).

Lūgums pieteikties savlaicīgi, lai festivāla rīkotāji varētu plānot naktsmītņu skaitu, ēdināšanas un ceļa izdevumus (ceļa izdevumi dalībniekiem var tikt segti daļēji). Lūgums arī rakstiski informēt, kādus stāstus festivāla laikā jūs vēlētos/varētu stāstīt.

 

Vairāk informācijas:

Ina Celitāne, 26428513, [email protected]

Inga Brūvere, 29805698, [email protected]