Lielā Stāstu nakts 2016 Katlakalnā

2016-02-09 13:27

Laikā no 2016.gada 19.marta sešiem vakarā līdz 20.marta sešiem rītā norisināsies nebijis notikums – I Lielā Stāstu nakts-2016 Katlakalna Tautas namā. Tā noslēgsies ar Lielās dienas rīta saules gaidīšanu Sausās Daugavas krastā Katlakalnā pie Nēģīšiem un Lielās dienas svinēšanu - šūpošanos, olu krāsošanu un olu kaujām pie Katlakalna Tautas nama.

Tā Lielā Stāstu nakts savīsies kopā ar Lielās dienas rītu. Latviešu tradīciju pierakstā itin bieži var lasīt vēstījumus par negulētām naktīm kādu īpašo rītu gaidot - un arī nakts, sagaidot Lielās dienas rītu, ir viena no tādām nomoda naktīm. Tā svinēts brīdis, kad tumšais laiks, gada lielā nakts, ziema, ir pagājusi. Mēs no Gada ziemas un nakts atvadīsimies ar sirsnīgu kopā būšanu un ar stāstiem. 

Lielā Stāstu nakts sasaucas arī ar Pasaules stāstniecības dienu (World Storytelling Day), ko  zviedru stāstnieku kopienu iedvesmoti, aptveni kopš 1991.gada stāstnieki visā pasaulē atzīmē ap 20.-21.martu – gadalaiku mijas laikā, kad Zemes Ziemeļu puslodē sākas astronomiskais pavasaris un Dienvidu puslodē Saule iegriežas rudenī. Latvijā Pasaules Stāstniecības diena līdz šim atzīmēta ļoti šaurā lokā, tikai atsevišķās stāstnieku kopienās. Katru gadu šai dienai tiek izvēlēta kāda īpašā tēma, kurai stāsti tiek veltīti visvairāk. 2016.gadā Pasaules Stāstniecības diena ir 20.martā un tās tēma - Stiprā sieviete.

Pati Lielā Stāstu nakts 19.-20.martā būs sadalīta tematiskās stundās. Pulcēsimies no plkst. 18.00 pie tējas un kafijas, iejutīsimies, svinēsim Sirmo stundu. Paredzēta īpaša pievēršanās gados jaunākajiem stāstniekiem un stāstu klausītājiem - Stāsta bērni un stāsti bērniem. Tad, lai no visiem Latvijas kultūrvēsturiskajiem dižnovadiem sabraukušos stāstniekus iepazīstinātu ar vietu, kur viņi nonākuši, vārds tiks dots Ķekavas novada ļaudīm - Katlakalna, Daugmales un Baložu stāstniekiem ar Vietas stāstiem. Ceram, ka šo laiku ar saviem Vietu stāstiem kuplos arī kaimiņu novadu stāstnieki – salaspilieši, dolessalnieki, baldonieši, iecavnieki un citi, kā arī no vēl tālākām vietām atbraukušie. Un tad jau būs pienācis laiks arī Naksniņām - cienāsimies ar māinieku vārīto tēju, kafiju un sabraukušo stāstnieku līdz ņemtajiem kārumiem. Bet Stāstu nakts pusnakts turpināsies ar Spoku stāstiem un ar Mīlas stāstu stundu, kurā dalīsimies romantiskajos un dažs varbūt arī kādos nerātnajos stāstos. Nakts otrajā daļā, Teiku stundā, varēsim izstāstīt arī dažu labu senāku vai ne tik senu teiku, leģendu vai nostāstu. Tad jau būs pienācis laiks arī šīgada Pasaules stāstu dienas tēmai – Stiprā sieviete. Tāpat esam iecerējuši atrast laiku ēdamajiem, dzeramajiem un krogus stāstiem, garajām dziesmām-stāstiem. Iespējamo miegošanos kliedēs rotaļas “stāstu spēles”, improvizācijas mirkļi un varbūt pat kāds azartisks anekdošu vai “melno“ stāstu turnīrs. Tāda solās būt šī nakts.

 

Pirms rītausmas, ap sešiem rītā dosimies sagaidīt Lielās dienas saules lēktu Katlakalna Nēģīšos, jaukā atpūtas vietā Sausās Daugavas krastā ar ainavisku skatu pāri Daugavai uz Doles salu un saules lēktu. Būs saullēkta rituālais ugunskurs, gavilēšana, dziesmas un rotaļas. Mutes mazgāšana Daugavā, sarkanās odziņas un citas veselību, auglību un pārticību nodrošinošas izdarības. Arī Lielās dienas šūpoles, apdziedāšanās un olu krāsošana, rīta mundrumam tēja un olu kaujas pie Katlakalna Tautas nama.

 

Lielajā Stāstu naktī aicinām piedalīties lielus un mazus, tuvus un tālus, pieredzējušus un mazākpieredzējušus stāstniekus no visām Latvijas malām. Aicinām atsaukties arī citzemēs mītošos tautiešus, kas šai laikā grasās apciemot dzimteni.

 

Kas tiek sagaidīts no potenciālajiem dalībniekiem -

1) pieteikšanās – norādot tēmu, kurā vēlaties un variet izpausties ar saviem stāstiem – līdz 11.martam (pieteikšanās anketu ar precīzām tēmu norādēm sagatavosim tuvākā laikā);

 

Braucot uz Lielo Stāstu nakti, līdzi jāņem arī -

1) kāds Jūsu novadam raksturīgs kārums kopīgajam galdam (būtu labi, ja tam klāt būtu arī stāsts), tēja un kafija būs;

2) guļammaiss vai sedziņa, ja gribēsiet pasnaust (matrači būs);

3) jēlas olas krāsošanai un krāsojamās vielas (sīpolu mizas, putraimi, krāsainas dzijas utt.) kopīgai vārīšanai un krāsošanai Lielās dienas rīta mielastam;

4) dzērvenītes, zīda drāna, pūpolu un plaucētu bērzu zari... un citi, pēc paša gaumes un pieredzes, Lielās dienas rīta rituālam atbilstoši un noderīgi priekšmeti un lietas.

 

Savukārt svētdien, 6.martā plkst. 16.00 Katlakalna Tautas namā notiks Lielās Stāstu nakts Ievadpasākums. Tajā klausīsimies stāstniecības eksperta Gunta Pakalna lekciju par stāstniecības tradīciju un tās turpinājumu mūsdienās, kā arī notiks stāstīšanas darbnīca - praktiskās nodarbībās rosināsim stāstīt stāstus ikvienam, kas to vēlēsies.

 

Stāstu nakts saimniece Katlakalna Tautas nama direktore Aija Vitmane.

Māksliniece Sintija Strode

 

Lielo Stāstu nakti Katlakalnā rīko: Tradicionālās kultūras, izglītības un amatniecības biedrība JUMALA sadarbībā ar Ķekavas pagasta Kultūras centra Katlakalna Tautas namu, UNESCO LNK tīklu "Stāstu bibliotēkas" un Latvijas Folkloras biedrību.

 

Sīkāka informācija:
Lielās Stāstu nakts projekta vadītāja Gunta Saule
Tālr.: 28846708
E-pasts: [email protected]
https://kalnakopa.blogspot.com/