Aicina uz kāzu saimnieču stāstiem Vecvārkavā

2017-07-17 14:53

21. un 22. jūlijā Vecvārkavā un Vārkavā notiks II Latgales stāstnieku festivāls „Omotu stuosti”. Tas šogad veltīts kāzu saimniecēm un viņu stāstiem. Uz festivālu aicinātas gan saimnieces un stāstnieki, kuri zina jautrus atgadījumus no kāzām, gan tie, kas vēlas tos klausīties.

II Latgales stāstnieku festivāls šogad piedāvā iespēju iepazīt vienu no dzīvīgākajām un pievilcīgākajām Latgales tradīcijām – kāzu saimnieču prasmes un viņu stāstus par neaizmirstamiem un smieklīgiem atgadījumiem no kāzu saimnieču, vedēju, muzikantu, kāzinieku vai jaunā pāra dzīves. Festivālā būs sastopami stāstnieki no dažādiem Latvijas novadiem un būs iespēja dzirdēt atšķirīgus dialektus un prasmīgus muzikantus.

21. jūlijā Vārkavas Tautas namā plkst. 19.30 interesenti īpaši aicināti apmeklēt anekdošu un jautro stāstu vakaru „Pasasmēju smiekliņam”. Tajā būs iespēja dzirdēt festivāla stāstnieces Broņislavu Gavari un Valentīnu Mačāni, Vecvārkavas folkloras kopas sievas, anekdošu stāstītājus no folkloras kopas „Volyudzeite”, folkloras kopu "Dzeipurs" un „Traistēni” no Krotes, kā arī UNESCO Latvijas Nacionālās komisijas (LNK) tīkla „Stāstu bibliotēkas” un citus stāstniekus no visas Latvijas.

22. jūlijā plkst. 14.00 Vecvārkavas brīvdabas estrādē ikviens laipni gaidīts uz festivāla noslēguma pasākumu „Kas smieklam nesasmēja, tas pats lieti nederēja” – latgaliešu un citu novadu kāzu stāsti ar vietējām folkloras kopām un stāstniekiem.

Latgales stāstnieku festivālam ir īpaša nozīme stāstniecības tradīciju iedzīvināšanā, bagātinot Latgales kultūrtelpu un iezīmējot Latgales savdabību Latvijas kultūras kopainā. Vienlaikus festivāls rūpējas par stāstīšanas tradīciju saglabāšanu, attīstīšanu un tālāknodošanu nākamajām paaudzēm. Festivāls ir būtiska Latvijas stāstnieku kustības daļa, tas apvieno UNESCO LNK tīkla „Stāstu bibliotēkas” dalībniekus visā Latvijā, Latgales tradīciju kopējus un stāstniecībā ieinteresētos no visiem Latvijas novadiem.

Festivālu organizē Vārkavas novada dome sadarbībā ar tradicionālās kultūras biedrību „Aprika”, UNESCO Latvijas Nacionālo komisiju, kultūras un mākslas biedrību „TEIRA LATGOLYS MUOKSLA” un citiem labvēļiem.

DALĪBNIEKU PROGRAMMA PIEEJAMA ŠEIT. 

Vairāk informācijas: 26522141vai 20004979.