Aicina pieteikties 5. Zemgales stāstnieku festivālam Pilsrundālē

2016-09-05 15:16

No 23. līdz 24. septembrim Rundāles novada Pilsrundāles bibliotēka rīko jau piekto Zemgales stāstnieku festivālu „Gāž podus Rundālē!”, kas apvieno stāstniekus no visas Latvijas un vietējos iedzīvotājus. Pilsrundāles bibliotēka ir viena no 33 UNESCO LNK “Stāstu bibliotēku” tīkla dalībniecēm Zemgalē.

Piektā festivāla ietvaros notiks Zemgales iepazīšana no senatnes, izzinot reģiona rašanās vēsturi, patriotisko mantojumu un novadā savāktās garamantas. Līdzās pasakām, teikām, anekdotēm un dzīvesstāstiem skanēs arī dziesmas, tiks vadītas rotaļas un citas aktivitātes.

Piektdien, 23. septembrī, ikviens interesents aicināts uz Pilsrundāles vidusskolu, piedalīties seminārā par Zemgales nemateriālā kultūras mantojuma bagātībām: Zemgale senatnē, Zemgales patriotiskais mantojums un Rundāles garamantas. Seminārā iepazīsim arī Lietuvas stāstnieci Gražinu Kadžīti, kura stāstīs par savu ceļu stāstniecībā un sadarbības iespējām.  Dalībnieki aicināti doties arī uz Balto māju, kur pie Cepļa varēs vakarēt kopā ar stāstniekiem un folkloras kopu “Rāmupe”.

Sestdien, 24. septembrī, Rundāles novada Viesturu pagasta pasākumā “Ražas svētki” klausītājus priecēs 2009.gadā UNESCO Pasaules kultūras mantojuma sarakstā iekļautie Suitu kultūrtelpas pārstāvji no Gudenieku pagasta, vecākais etnogrāfiskais ansamblis “Gudenieku suiti”, paredzēti arī novada amatierkolektīvu priekšnesumi, dažādas radošās darbnīcas un stāstnieku uzstāšanās ar pārnovadu stāstiem par ražas bagātību.

UNESCO LNK stāstīšanas projekta ietvaros 2009. gada nogalē tika izveidots bibliotēku tīkls „Stāstu bibliotēkas” ar mērķi vienot dažādu paaudžu cilvēkus, atdzīvinot stāstīšanas tradīciju starp paaudzēm, kā arī pilnveidot ikviena valodas kompetenci un sociālās prasmes klausīšanās un stāstīšanas procesā. Šobrīd bibliotēkas aktīvi daudzviet Latvijā rīko dažādus stāstīšanas pasākumus, aicinot piedalīties ikvienu interesentu.

 

Aelita Ramane,
Zemgales stāstnieku festivāla
„Gāž podus Rundālē!” organizētāja

Pieteikšanās un vairāk informācijas: https://www.stastubibliotekas.com/festivals-gaz-podus-rundale-2016/