Stāstnieki pulcēsies uz desmito Kurzemes stāstnieku festivālu „Ziv’ zup’”

2016-04-12 14:22

29. un 30. aprīlī Kuldīgā biedrība „Kūrava”, Kurzemes kultūras mantojuma centrs jau desmito reizi pulcinās stāstniekus un atbalstītājus uz Kurzemes stāstnieku festivālu „Ziv’ zup’”, kas ir senākais stāstnieku festivāls Latvijā.

Šogad festivālā varēs noklausīties stāstnieku meistarklases Kuldīgas Mākslas namā, kā arī koncertu „Laimīgā satikšanās”, kurā būs iespēja dzirdēt stāstus no festivāla goda viesiem Kolina Makalistera (Skotija) un Inaki Suso Espada (Spānija) un izciliem Kurzemes stāstniekiem.

Taču galvenie notikumi 30. aprīlī tradicionāli būs „Kūravas” sētā, kur notiks zivju zupas vārīšana, stāstot stāstus. Šoreiz pasākumā īpašie viesi būs Latvijas kalēju brālības meistari, kas rādīs savas amata prasmes. Taču, kad zupa būs izvārīta, katrs varēs nopelnīt porciju apmaiņā pret stāstu. Uz Pilsētas dārza skatuves dejot prasmi rādīs LU deju folkloras kopa „Dandari”, bet Kuldīgas kultūras centrā pievakarē interesenti aicināti uz Kadriļas ballīti ar līksmiem stāstiem par dancošanu.

Festivāls „Ziv’zup’” veidots kā satikšanās vieta stāstniekiem un stāstīšanas pasākumu organizatoriem no dažādām kopienām, projektiem un aktivitātēm. Tajā aicināti piedalīties pārstāvji no pašlaik aktīvākajiem tīkliem, kuru uzmanības centrā ir mutvārdu stāstniecība: bērnu un jauniešu folkloras kopu stāstnieku konkursa „Teci, teci, valodiņa” dalībnieki, viņu skolotāji un stāstnieku ķēniņu titula ieguvēji, UNESCO LNK iniciatīvas „Stāstu bibliotēkas” dalībnieki, citu reģionālo stāstnieku festivālu (kā arī  ziņģu un stāstu vakaru) dalībnieki un organizatori, novadpētnieki un muzeju darbinieki, individuāli stāstnieki u.c. Festivālā iesaistās arī apkārtnes folkloras un etnogrāfiskie ansambļi, tai skaitā arī no suitu novada. Dažkārt festivālā piedalās vietējie jaunieši ar savām aktivitātēm, piemēram, akustisko mūziku.

„Ziv’ zup’” pirmoreiz notika 2007. gadā. Tolaik izveidotā Kurzemes stāstnieku kopiena ir festivāla kodols arī pašlaik. Ieguldot rīkotāju un dalībnieku entuziasmu, ir izdevies noturēt un attīstīt ideju par stāstniecību kā demokrātisku prasmi, kuras galvenā vide ir nelielas kopienas, kas dalās ar saviem stāstiem un tajos ietverto pieredzi. Pateicoties šim festivālam, ir izveidojies stāstnieku festivāls ar dažādām aktivitātēm, kas aptver visus četrus Latvijas novadus.

Vairāk informācijas:

Ina Celitāne
E-pasts: [email protected]

Tel.:26428513