Notiks akcijas „Pasaule t@vā bibliotēkā – UNESCO Pasaules mantojuma izzināšana” seminārs

2012-01-25 11:48

Šī gada 27. janvārī Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) Bērnu literatūras centrā notiks akcijas „Pasaule t@vā bibliotēkā – UNESCO Pasaules mantojuma izzināšana” seminārs. To organizē UNESCO Latvijas Nacionālā komisija (LNK) sadarbībā ar LNB un Latvijas Bibliotekāru biedrību (LBB). 

Semināra mērķis ir iepazīstināt akcijas dalībniekus ar tās konceptu, norisi, plānotajiem rezultātiem, Pasaules mantojuma vietām un šī statusa nozīmību, Pasaules mantojuma konvencijas 40. gadadienu un dabas un kultūras pieminekļu izzināšanas tehnoloģiskajām iespējām. Seminārs būs arī UNESCO LNK iniciatīvas „Stāstu bibliotēkas” tīkla tikšanās, un tā laikā notiks „Bērnu/Jauniešu žūrijas 2011” laimīgās Ziemassvētku loterijas rezultātu paziņošana. 

Akcija „Pasaule t@vā bibliotēkā – UNESCO Pasaules mantojuma izzināšana” tiek rīkota, lai veicinātu bibliotēku apmeklētājus apzināt pasaules kultūras un dabas mantojumu, tādejādi sekmējot izpratni par Latvijas unikālajām vērtībām un radot vēlmi tās saglabāt un ar tām lepoties. Pirmo reizi akcija Latvijā notika 2010. gadā. Šogad tā veltīta tematam par pasaules kultūras un dabas mantojumu, tādejādi ievadot 40. gadadienu 1972. gada UNESCO Konvencijai par pasaules kultūras un dabas mantojuma aizsardzību, kas paredz, ka katra dalībvalsts savā teritorijā veicina vērtību apzināšanu, izpēti, saglabāšanu un popularizēšanu, t.sk. mudinot ieraudzīt vietējās vērtības kopsakarībā ar citām pasaules nozīmes vērtībām.

Akcijas ietvaros bibliotēkas tiek aicinātas rīkot dažādus pasākumus, kas mudinātu ne tikai bērnus un jauniešus, bet arī pieaugušos iegūt izpratni par pasaules un Latvijas kultūras un dabas mantojumu, kā arī veicinātu plašākas sabiedrības līdzdarbību ar savām idejām bibliotēkas vides veidošanā. 

Dalību akcijā ir pieteikušas 85 bibliotēkas Latvijā, piesaistot vietējās kopienas savas nozīmības apzināšanā un līdzās mantojuma vietām pasaulē liekot Latvijas unikālās vērtībās. Piemēram Kihnu salas tiek salīdzinātas ar Suitu kultūrtelpu, Belovežas gārša ar Slīteres nacionālo parku, Indijas kalnu dzelzceļš ar Gulbenes-Alūksnes bānīti, Versaļas pils parks ar Laumiņu parku, Langernivas īve Ziemeļvelsā ar Dižozolu Vircavas parkā u.c. 

Akcijas „Pasaule t@vā bibliotēkā – UNESCO Pasaules mantojuma izzināšana” patrons LNB direktors Andris Vilks norāda: „Iepazīt pasauli nozīmē ļauties nerimstošam izziņas un izjušanas ceļam, kas ved no viena brīnumaini aizraujoša stāsta pie nākamā. Tajos kā spogulī mēs ieraugām paši sevi – to, ar ko lepojamies, ko izceļam un citiem rādām, par ko klusos novakaros bērniem stāstām un kur Līgo vakarā ejam vainagus pīt un dziesmas dziedāt. Pasaules ceļi, pasaules brīnumi mūs neved prom, tie ved mūs mājās!” 

Akcija „Pasaule t@vā bibliotēkā – UNESCO Pasaules mantojuma izzināšana” notiek pasaules kampaņas „@your library” ietvaros, un tās atbalstītāji ir LR Izglītības un zinātnes ministrija, Latviešu valodas aģentūra, Latvijas Pašvaldību savienība, Latvijas Radio 1. programma, laikraksta „Latvijas Avīze”, apgāds „Lielvārds” un „Microsoft Latvia”. Akcija norisināsies līdz 2012. gada 21. maijam, kad visā pasaulē tiks atzīmēta Starptautiskā kultūras daudzveidības diena dialogam un attīstībai. 

UNESCO LNK akciju īpaši izceļ 2012. gada kontekstā, ko Apvienoto Nāciju Organizācija ir pasludinājusi par Starptautisko kooperācijas gadu, apliecinot savstarpējās kooperācijas – gan valsts pārvaldes institūciju, gan uzņēmumu, gan iedzīvotāju grupu u.c. – nozīmību, lai sekmētu ekonomisko attīstību, sociālās pārmaiņas un darba tirgus attīstību ikvienā nozarē.

 
 
Informāciju sagatavoja:
Madara Kāne
UNESCO LNK projektu koordinatore
Tālr.             + 371 67325109