Aizvadīts seminārs „Garamantas dzimtajā valodā un dzimtajos dialektos”

2016-03-01 15:31

2016. gada 22. februārī Rīgā norisinājās šogad pirmais UNESCO Latvijas Nacionālās komisijas (LNK) tīkla „Stāstu bibliotēkas” seminārs „Garamantas dzimtajā valodā un dzimtajos dialektos”, kas tika rīkots, atzīmējot Starptautisko dzimtās valodas dienu.

Seminārs tika atklāts ar radošu aktivitāti – īsu aptauju par to, ko šodien UNESCO LNK tīkla „Stāstu bibliotēkas” saprot ar jautājumiem „Kas ir stāstnieks?”, „Kas ir Stāstu bibliotēka?” un „Kur dzīvo stāsti?”.

Tam sekoja ievada prezentācija par UNESCO LNK tīkla „Stāstu bibliotēkas” aktualitātēm 2016. gadā. Par gaidāmajiem pasākumiem un nozīmīgākajiem notikumiem stāstīja UNESCO LNK Komunikācijas un informācijas sektora vadītāja Evija Maļkeviča.

Šogad kā viens no lielākajiem notikumiem plānots Latvijas reģionālo stāstnieku festivālu cikls, kas noslēgsies šī gada 25. novembrī ar konferenci Rīgā.

Par Latviešu folkloras krātuves digitālo arhīvu GARAMANTAS.LV, kā arī Starptautiskajai dzimtās valodas dienai veltīto akciju „Valodas talka” stāstīja Latviešu folkloras krātuves digitālā arhīva garamantas.lv pārstāve Digne Ūdre.

Seminārā viens no nozīmīgākajām uzdevumiem bija izvērtēt UNESCO LNK tīkla „Stāstu bibliotēkas” ietvaros īstenoto. Ar prezentāciju par UNESCO LNK tīkla „Stāstu bibliotēkas” atskaišu izvērtējumu uzstājās Latviešu folkloras krātuves pētnieks Guntis Pakalns.


Noslēgumā prezentācijā „Darāmā daina un darināmais stāsts: stāstīšanas tradīciju un stāstu aktuālās pārmantošanas problēmas modernitātes ietvarā” Tradicionālās kultūras biedrības „Aprika" vadītāja Māra Mellēna stāstīja par stāstu iedzīvināšanu, latviešu tekstos ietvertajiem simboliem, kodiem un atbildību to lietojumā.

Foto: Guntis Pakalns