Aicina pieteikties XIV Ziņģētāju un stāstnieku vakaram Viļānos

2016-01-05 16:30

2016. gada 13. februārī plkst. 15.00 Viļānu kultūras namā notiks ikgadējais ZIŅĢĒTĀJU UN STĀSTNIEKU VAKARS

Ziņģētāju un stāstnieku vakars jau kļuvis par tradicionālu pasākumu, uz kuru ziņģēt un stāstīt ierodas ap 200 dalībnieku. Tā mērķi ir popularizēt mūsdienu folkloru kā sabiedrības kultūras sastāvdaļu, veicināt tautas tradīciju saglabāšanu un pārmantojamības procesu, kā arī nodrošināt izglītošanas un pieredzes apmaiņas procesu starp ziņģētājiem un stāstniekiem.

Ziņģētāju un stāstnieku vakarā  piedalās latviešu un cittautu ziņģu un stāstāmas folkloras izpildītāji. Ziņģēt aicinām individuālos izpildītājus, ģimeņu ansambļus, vokālos ansambļus, folkloras kopas, lauku kapelas, tautas mūzikas ansambļus, nacionālo biedrību kolektīvus u.c. interesentus. Stāstīt aicinām visus interesentus vecumā no 16 gadiem.

Šogad pasākumam esam izvēlējušies tēmu „Katram prieki krājas…”, kur aicinām dalībniekus pašus izdomāt, apdomāt un izdziedāt šo tēmu caur  vismaz 50 gadus vecām (jaunām), paaudzēs mantotām ziņģēm.

Stāstnieki aicināti stāstīt jocīgus, nerātnus, nopietnus, smieklīgus notikumu, anekdotes, atgadījumus, baumas utt. par minēto tēmā. Labs stāstnieks ir tas, kurš pat no nieka „izpūtīs” šausmīgu notikumu.

 

Nestāstam autoru literāros darbus (piemēram, fragmentus no rakstnieku, dzejnieku, feļetonu rakstītāju darbiem utt.). Nedziedam  komponistu dziesmas (piem., R.Paula, U.Stabulnieka u.c.).

Pieteikuma anketā lūgums norādīt visu informāciju par izpildāmo repertuāru.

Ziņģētāji izpilda tikai 2 dziesmas, uz skatuves nekomentē izpildāmo dziesmu un nestāsta dziesmas vēsturi, to visu jāuzraksta Pieteikuma anketā un koncerta vadītāji izstāstīs skatītājiem un klausītājiem. Ziņģes izpildāmas tikai akustisko instrumentu pavadījumā.

Stāstnieka priekšnesuma ilgums tikai līdz 7 minūtēm, stāstniekam obligāti sevi jāpiesaka (piem.,  nosaucot vārdu, uzvārdu vai kādu savu iesauku vai vārdu un no kurienes; nevar būt bezpersonisks stāstītājs; jāpiesaka arī, ko tad īsti stāstīs. (Piem.,  esmu Pēteris no Kaunatas, manas vecmammas stāsts par to kā pie viņas precinieki brauca. Viss pašu stāstnieku ziņā; vēlams sevi vizuāli neietērpt citā tēlā, jo stāstnieks jau ar to ir izcils, ka viņš ir pats un prot likt sevī klausīties publikai).

PIETEIKUMUS GAIDĀM LĪDZ 4. FEBRUĀRIM!!!!!

Tradicionāli ziņģētāji un stāstnieki saņems balvas:

Stāstniekiem - 1 skatītāju simpātiju balva, 1 pasākuma organizētāju balva, 1 festivāla dalībnieku vērtējuma balvas (paši sevi nevērtē), sponsoru balvas.

Ziņģētājiem - 1 skatītāju simpātiju balva, 1 pasākuma organizētāju balva, 1 festivāla dalībnieku vērtējuma balvas (paši sevi nevērtē), sponsoru balvas.

 

Pasākuma norise:

15. 00 – 18.00  -  Ziņģējam un stāstam

IZMAIŅAS KONKURSA ORGANIZĀCIJĀ!!!

18:30 – 19:15 - Ziņģē un stāsta lietuvieši un igauņi, (viesi nepiedalās konkursā)

Ziņģē un stāsta 2015.gada festivāla Visvislabākie ziņģētāji un visvislabākais stāstnieks (nepiedalās šī gada konkursā, bet piedalās izvērtēšanā, piešķirot organizatoru balvu)

19.15 – 19.45 - Sumināšana un balvas

19.45 -  Varēs izlocīt kājas dančos

 

Informācija:
Viļānu kultūras nams,
Margarita Cakula
E-pasts: [email protected], tel. nr. 28662346


Tautas muzikantu biedrība
Iveta Dukaļska
E-pasts: [email protected], tel. nr. 29167594