„Stāstu bibliotēku” vasaras skolu Ventspilī veltīs Baltijas ceļam

2014-07-01 08:20

No 1. līdz 3. jūlijam Ventspilī norisināsies ikgadējā UNESCO Latvijas Nacionālās komisijas (LNK) tīkla „Stāstu bibliotēkas” dalībnieku vasaras skola, kas tiek rīkota sadarbībā ar tīkla „Stāstu bibliotēkas” ekspertiem, Ventspils Galveno bibliotēku, Pārventas bibliotēku, Gāliņciema bibliotēku un Ventspils Bērnu bibliotēku. Vasaras skolas mērķis ir veicināt dažādu prasmju apguvi, nodrošinot neformālo izglītību stāstniecības tradīcijas aktualizēšanā, saglabāšanā un tālāknodošanā nākamajām paaudzēm.

 

Šīs vasaras skolas pirmā diena būs veltīta Baltijas ceļa 25. gadadienai, kas tiks atzīmēta augustā, un UNESCO LNK projektam „Baltijas ceļa stāsti”. Pēc tam vasaras skolas dalībnieki tikties ar dažādiem stāstniekiem un piedalīties nodarbībās, lai papildinātu savu pieredzi stāstu stāstīšanā un radošā šīs tradīcijas aktualizēšanā Latvijas novados.

 

Projektu „Baltijas ceļa stāsti” UNESCO LNK organizē sadarbībā ar partneriem Latvijā, Lietuvā un Igaunijā, lai apkopotu iedzīvotāju atmiņas par Baltijas ceļa laiku un dalību tajā. Šie atmiņu stāsti tiks apkopoti interneta platformā www.thebalticway.eu, kā arī iekļauti  muzeju krājumos, bet 25 stāsti – izdoti īpašā Baltijas ceļa 25. gadadienai veltītā publikācijā.

 

„Baltijas ceļš ir nozīmīgs kolektīvās atmiņas veidotājs, vienojot vairāk nekā miljons cilvēku viņu atmiņās un sajūtās par notikumiem trijās Baltijas valstīs pirms 25 gadiem. Šo vēstures notikumu iezīmē ne vien personīgās tā dalībnieku atmiņas, bet arī jauniešu stāsti, piemēram, par vecvecākiem, kuri ar savu roku siltumu un ticību par brīvu un neatkarīgu valsti saviem mazbērniem stiprināja kopīgo baltiešu brīvības simbola ķēdi,” stāsta UNESCO LNK ģenerālsekretāres p.i. Baiba Moļnika.

 

Šogad aprit 25 gadi kopš pasaulē plaši izskanēja informācija par 1989. gada 23. augustā organizēto Baltijas ceļu – unikālu un mierīgu masu demonstrāciju, kuras laikā vairāk nekā miljons cilvēku sadevās rokās, lai veidotu 600 km garu cilvēku ķēdi caur trim Baltijas valstīm, vienojot Igauniju, Latviju un Lietuvu centienos pēc brīvības.

 

Baltijas ceļa dokumentāro mantojumu veido vērtīgs dokumentu arhīvs. Nozīmīgākos dokumentus, kas tika apkopoti Baltijas valstu kopīgā nominācijā, 2009. gada 30. jūlijā iekļāva UNESCO starptautiskajā reģistrā „Pasaules atmiņa”.

 

 

Papildu informācija:

Evija Maļkeviča

UNESCO LNK Komunikācijas un informācijas sektora vadītāja
Tālrunis: 67325109
E-pasts: [email protected]

 

Sekojiet UNESCO LNK jaunumiem arī Twitter.com, Draugiem.lv un Facebook.com!